woensdag 23 juli 2014

Zalmmoot uit de pan met gebakken zoete aardappel en olijventappenade

Dit is een heerlijke combinatie: gebakken zalmmoot met zoete aardappel en zelfgemaakte olijven tappenade.

Wat je nodig hebt is een zalmmoot, een grote zoete aardappel, zwarte olijven, zongedroogde tomaten, gedroogde tijm, verse peterselie en of andere verse Italiaanse keukenkruiden, citroen, peper en Keltisch zeezout. Keltisch zeezout? Jep, dat is erg lekker en bevat nog de gezonde mineralen die in 'gewoon tafelzout' of zeezout niet meer zitten. Hoe maak je het? Te simpel voor woorden eigenlijk:

Om de olijven tappenade te maken (liefst dag van tevoren zodat de smaken goed tot hun recht komen) hak je met een groot mes twee handen vol zwarte olijven van goede kwaliteit fijn. Je snijdt een stuk of 5 zongedroogde tomaten in kleine stukjes en doet dit samen met de olijven in een bakje en giet er een flinke scheut goede extra vierge olijfolie op. Op smaak brengen met peper en zout, verse rozemarijn en of andere kruiden zoals tijm, basilicum of peterselie. Je kunt knoflook toevoegen als je dat lekker vind. En nu lekker laten intrekken..

De zoete aardappel in kleine blokjes snijden en al omroerend bakken in een koekenpan op middelhoog vuur, op het eind wat zout en een beetje tijm erover strooien. Dit bakken duurt ongeveer 15 minuten.
Tegelijkertijd bak je de zalmmoot in een andere koekenpan ook op middelhoog vuur in dezelfde tijd totdat deze gaar is en een beetje een goudbruin korstje heeft. Doe er op het laatst peper en zout overheen en knijp wat citroen erboven uit.
Schik alles op een bord en strooi er wat verse peterselie overheen. Smullen!
Dit gerecht zou ook erg lekker kunnen zijn met courgette-spagettie: dun gesneden slierten van courgette, kort gebakken of rauw, voor wat extra groente op je bord.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten